09

subota

veljača

2013

Kako pčele proizvode med

Pčele proizvode med prvenstveno da bi osigurale dovoljne količine hrane tijekom zimskog perioda kada biljke ne proizvode nektar i pelud. Med osim što se koristi za hranjenje legla (ličinki), neophodan je pčelama koje troše velike količine energije pri sakupljanju nektara i peludi (pčele sakupljačice) i pčelama kućanicama prilikom održavanja optimalne temperature u zajednici, a to se posebno odnosi na leglo. Osim toga, med je važan i za proizvodnju voska.
Pčele koje izlučuju vosak troše velike količine meda, odnosno što je bolja paša ili prihranjivanje, pčele će izlučivati vosak i graditi saće.
S obzirom da tijekom sezone (proljeće i ljeto) pčele proizvedu veće količine meda nego što im je potrebno, taj višak čovjek uzima „krade“za svoje potrebe. Smatra se da je jednoj zajednici za normalno funkcioniranje potrebno tijekom jedne godine između 80 i 120 kg meda.
Pčele za proizvodnju meda koriste dvije sirovine: nektar i mednu rosu ili medljiku.



Pčele proizvode med iz nektara na slijedeći način:

Kada pčela sleti na bilo koju medonosnu biljku ili njen cvijet, pomoću rilca (jezik) usisava nektar i zatim ga deponira u medni mjehur.
Nakon usisavanja nektara, odlazi do drugog cvijeta, odnosno cvjetova dok joj se ne napuni medni mjehur koji je zapremine 50 mm3. Količina nektara koju pčela odnese u košnicu jednaka je polovini njezine težine – 50 mg. Za vrijeme povratka u košnicu, jednu malu količinu nektara pčela konzumira zbog potrošene energije prilikom leta, a ostala, znatno veća količina se u mednom mjehuru miješa sa enzimom invertaza koja u postupku hidrolize razlaže složeni šećer – disaharid saharozu na jednostavne šećere tj. monosaharide glukozu i fruktozu.
Kada pčela sabiračica nektar donese u košnicu, prenosi ga pčeli kućanici koja ga dalje nastavlja probavljati (razgrađivati) na način da kap nektara stavlja na rilo i potom ga „žvače“ i izlaže zraku. Tu jednu kap može „žvakati“ i do 20 minuta. U ovom procesu djeluju enzimi i smanjuje se količina vode u nektaru. Zatim, pčela tu kap odlaže u stanicu saća i nastavlja proces dok se stanica ne napuni do kraja. Ovako odložen nektar sadrži velike količine vode, pa stoga, daljnja aktivnost je vezana za smanjivanje količine vode u nektaru. To rade tako, da mahanjem krila poput lepeze potiču kruženje zraka oko saća, na taj način dolazi do isušavanja vlage i postupak se ponavlja sve dok se količina vode ne smanji ispod 20 posto. Nakon toga, stanice u kojem se nalazi med, pčele začepe tankim slojem voska.


Pčele smanjivanjem vlage u nektaru onemogućuju fermentciju meda. Fermentacijom ili vrenjem dolazi do razgradnje jednostavnih šećera uz pomoć kvaščevih gljivica, pri čemu nastaje ugljični dioksid i alkohol. Alkohol se dalje uz pomoć bakterija razgrađuje na vodu i octenu kiselinu što uzrokuje kvarenje meda. Takav med ima neugodan miris i okus.



Medna rosa ili medljika

Pčele osim nektara, kao drugi izvor za proizvodnju meda koriste tkz. mednu rosu ili medljiku.
Medna rosa je slatka i ljepljiva tekućina koju proizvode lisne uši (Aphidina) i štitaste uši (Coccina), čiji je usni aparat prilagođen bodenju i sisanju. Svojom bodljom (stilet) koja je sastavni dio rila, sišu biljne sokove i u obliku kapljica ostavljaju najčešće na listovima i granama drveća. Te kapljice pčele sakupljaju i odnose u košnicu. S obzirom da lisne uši obitavaju i na poljoprivrednim kulturama, ako su tretirane insekticidima, postoji velika mogućnost da se pčele otruju, jer ostaci (rezidue) insekticida se nalaze u takvom medu.
Med od medljike se naziva medljikovac i razlikuje se od meda dobivenog od nektara (cvjetni med). Za pčele tijekom zimskog perioda, med od medljike je znatno lošije kvalitete u odnosu na cvjetni med, jer sadrži tvari koje pčele ne mogu probaviti, a nakupljanjem takvih tvari u probavi pčele, rezultira proljevom i daljnjim komplikacijama.



<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.