21

utorak

svibanj

2013

Spolni sustav pčele medarice

U pčelinjoj zajednici u razmnožavanju glavnu ulogu imaju matica i trut. Same radilice ne sudjeluju u razmnožavanju, jer im je spolni sustav zakržljao, ali su neophodne za sve segmente u zajednici kako bi ona normalno funkcionirala.
Spolni sustav matice je smješten u zatku, a građen je iz nekoliko dijelova: jajnika, jajvovoda i sjemenske vrećice.
Jajnici su parni organi, kruškolikog oblika. Funkcija im je proizvodnja jaja. Jajnici kod oplođene matice su duži i širi za razliku od jajnika neoplođene matice. Dužina im je između 5 i 6 mm, a na najširem mjestu su 3 – 4 mm široki. Oba jajnika sadrže oko 200 cjevčica u kojima se stvaraju jaja. Na jajnike se nastavlja jajovod.


Slika 1.A-jajnici u oplođene matice B-jajnici u neoplođene matice

Jajovod u matice služi kao kanal za odvodnju jaja. Na izlazu iz jajnika su uži, a zatim se proširuju.
Sjemenska vrećica (spermatoteka) služi kao spremište sperme tj. muških spolnih stanica nakon parenja matice s trutovima. Ima oblik šuplje kugle čiji je promjer 1 mm. Stijenka sjemenske vrećice je obavijena malim dušnicama.
Spolni otvor u matice nalazi se u šupljini koju zatvaraju leđna i trbušna ljuščica zadnjeg kolutića zatka.

Spolni organ truta sastoji se od: sjemenika, sjemenovoda i cijevi za parenje.
Sjemenici su parni organi, grahastog oblika i bijele boje. Nalaze se u zatku u kojem su obavijeni vezivnim i masnim tkivom. Dužina im je do 6 mm, a širina 1,6 mm. U njima se nalaze sjemenske cjevčice u kojima se stvaraju spermatozoidi ili muške spolne stanice. Na sjemenike se nastavljaju sjemenovodi.
Sjemenovodi - uži završni dijelovi sjemenovoda su povezani tj. ulaze u stražnji odvodni dio sluzne žlijezde. Razlikuju se parni i neparni sjemenovod. Parni sjemenovodi se spajaju u neparni sjemenovod koji se dalje nastavlja u cijev za parenje koja predstavlja završni dio spolnog organa truta.
Trut spolno dozrijeva u dobi od deset dana.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.