29

subota

lipanj

2013

Porijeklo pčela

Znanstvenici smatraju da su se pčele razvile od neke vrste osa s dijelovima usta koji mogu probavljati nektar, a zatim se odvojile od svojih predaka osa lovaca i postale biljožderi razvivši sposobnost prenošenja peluda i njegova korištenja kao hrane za leglo. Najznačajnija razlika između današnjih pčela i osa posebne su prilagodbe koje pomažu pri oprašivanju, kao što su perjaste dlačice na kojima se zadržava pelud i proširene stražnje noge koje omogućavaju prenošenje peludi natrag u gnijezdo.

Nedavno su znanstvenici otkrili najstariji poznati fosil pčele, odnosno 100 milijuna godina staru pčelu sačuvanu ili bolje rečeno zarobljenu u jantaru. Ova novootkrivena pčelinja vrsta koja je nazvana Melittosphex burmensis otkrivena je u jugoistočnoj Aziji u državi Burma ili Mjanmar, najmanje je 35 do 45 milijuna godina starija od bilo kojeg drugog poznatog fosila pčele.

Ta sićušna, dobro sačuvana pčela po svemu sudeći ima zajednička svojstva i s pčelama i s osama, te podupire znanstvene teorije o pčelama ovisnima o peludu koje su se razvile od predaka mesojeda. Prije više od 100 milijuna godina biljnim svijetom su dominirale četinjače čiji se pelud prenosio zrakom – vjetrom. Postupnom evolucijom pčele su razvile sposobnost oprašivanja biljaka, pa su tako cvjetne vrste konačno došle na svoje.


Slika 1. Pčela u jantaru stara 100 milijuna godina


Melittosphex burmensis ima neke osobine slične osi, kao što su uske stražnje noge, a ono što je važno ima i perjaste dlačice na tijelu i ostale osobine pčela oprašivača. Ova fosilizirana pčela je promjera približno 3 mm, ali to je u skladu s činjenicom da su prvi cvjetovi također bili vrlo mali. U trenutku kad je ovaj kukac bio zarobljen u svom „jantarskom zatvoru“, pčele su već bile na putu služenja potpuno drugačijoj biološkoj funkciji od osa. Nakon toga se počeo razvijati jedan od najznačajnijih simbiotskih odnosa svih vremena.
Drugi najstariji fosil pčele pronađen je u SAD-u tj. u New Jersey-u i nazvana je Cretotrigona prisca – ova vrsta datira iz srednjeg eocena, odnosno stara je između 65 i 70 milijuna godina.


Slika 2. Cretotrigona prisca

Treći najstariji fosili su vrste Paleohabropoda oudardi i Probombus hirsutus – stari 60 milijuna godina.
Od ostalih fosila treba još istaknuti Halictus saveneyi, Halictus petrefactus i Paleomacropis eocenicus (fosili stari približno 53 milijuna godina), zatim Peleomilitta nigripenis (45 milijuna godina), Andrena spp. (32 milijuna godina), te Chilicola gracilis i Chilicola electrodominica (20 milijuna godina).



Slika 3. Halictus petrefactus

Otkriće fosila pčele starog 100 milijuna godina podudara se s najnovijim projektom pčelinjeg genoma objavljenog 2006. godine. Rezultati ovog istraživanja su otkrili iznenađujuće poveznice sa sisavcima, uključujući i čovjeka.
Apis mellifera ili pčela medarica je četvrti kukac kojemu je otkrivena genska mapa, prije pčele, znanstvenici su otkrili genom vinske mušice, dudovog svilca i komarca. Pčela medarica se kao i ljudi proširili iz Afrike u Europu migrirajući u dva smjera. Po rezultatima genetskih istraživanja pčele medarice dijele se na dvije različite genetske skupine ili populacije u Europi koje su slične Afričkim pčelama medaricama nego jedna skupina drugoj.
Pčela medarica ima približno 10 000 gena, manje od vinske mušice i komarca, ali više gena vezani za osjet mirisa nego komarac i vinska mušica i znatno manje gena koji su vezani za osjet okusa. Danas postoji oko 20 000 vrsta pčela, sve one skupljaju pelud da bi prehranile svoje mlade, a popis vrsta neprestano se povećava jer znanstvenici tj. proučavatelji pčela pronalaze nove vrste.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.