24

srijeda

srpanj

2013

Opnokrilci ili Hymenoptera

Pčele pripadaju koljenu člankonožaca (Arthropoda), razredu kukaca (Insecta ili Hexapoda) i redu opnokrilaca (Hymenoptera).

Opnokrilci ili Hymenoptera („Hymen“ – što na grčkom znači opna i „ptera“ – krila) dobili su ime po tome što imaju dva para opnastih krila. Prednji par krila je veći od stražnjeg para i međusobno su povezana pomoću kukica (hamuli) koje se nalaze na prednjem rubu stražnjih krila. Osim toga, postoje i pripadnici opnokrilaca koji nemaju krila, kao što su kukci u zadrugama (mravi radnici). Usni aparat im je prilagođen za lizanje, grizenje i sisanje. Hrane se insektima (grabežljivci), biljnim sokovima, lišćem, peludom i nektarom. Na bočnim stranama glave se nalaze dva složena oka, a između njih antene različitih oblika na kojima se nalaze osjetni organi. Prsni koš (thorax) se sastoji iz tri dijela: prothorax, mesothorax i metathorax u podredu Symphita, dok u podredu Apocrita u prsni koš ulazi i prvi trbušni ili abdominalni segment ili propodeum.
Noge u opnokrilaca su prilagođene za : kretanje (hodanje), pravljenje gnijezda, sakupljanje nektara i peludi u pčela itd. Za opnokrilce je karakterističan i homometabolni razvoj tj. prolaze kroz faze metamorfoze: jaje (ovum), ličinka (larva), kukuljica (pupa) i odrasli oblik (imago).
U red Hymenoptera ubrajamo veliki broj kukaca - približno 120, 000 vrsta, a dijeli se na 2 podreda: širokozačane ili Symphita i utegnutozačane ili Apocrita. Razlike između ova dva podreda se očituju u anatomskim karakteristikama i u filogenetskom porijeklu (biološka evolucija kroz povijest).

Širokozačani ili Symphita



Utegnutozačane ili Apocrita



<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.