04

ponedjeljak

veljača

2013

Osjetni sustav

Osjetni organi ili osjetila primaju podražaje koji su nastali unutar ili van tijela. Primanjem tih podražaja pčela se može prilagoditi i uskladiti s novonastalim promjenama. Osjetni organi su sastavni dio egzoskeleta i prema funkciji mogu se podijeliti u tri grupe:


1. Optička osjetila (fotorecetptori)
2. Kemijska osjetila (kemoreceptori)
3. Mehanička osjetila (mehanoreceptori)

U fotoreceptore ubrajamo osjetilo vida.
U kemoreceptore ubrajamo osjetilo mirisa i okusa.
U mehanoreceptore ubrajamo osjetila za opip, sluh, kretanje i ravnotežu.


Osjet vida

Oči

Pčele imaju jedan par složenih očiju i tri jednostavna oka. Složene oči su smještene postrano na glavi, velike su i nepomične. Građeni su od nekoliko tisuća sitnih dijelova – očica koje se nazivaju facete ili omatidije. One su šesterokutnog oblika, a njihov broj varira. Kod matice broj faceta iznosi oko 4000, radilice 5000, a trutova oko 8000. Svaka omatidija djeluje samostalno, tako da ne daje cjelukupnu sliku nego samo jedan mali dio, ali spajajući sve dijeliće, zajedno daju mozaičku sliku predmeta. Jednostavne oči u odnosu na složene su znatno manje i poredane u obliku trokuta na prednjoj i gornjoj strani glave. Funkcija im je gledanje predmeta u blizini, što znači kada ne bi bile u funkciji pčela bi i dalje vidjela. Što se tiče raspoznavanja boja, pčele dobro vide žutu, ultraljubičastu, modru i modrozelenu, dok crvenu ne vide. Dobro razlikuju oblike pojedinih predmeta i pojedinih cvjetova.


Smještaj i položaj očiju:



Osjet mirisa

Ticala

Pčela ima jedan par ticala koja su smještana na prednjoj strani glave ispred složenih očiju. Ticala su tanke hitinske cjevčice građene od većeg broja članaka (matica i radilica ima 12, a trut 13 članaka). Prvi članak se naziva stručak ili scapus, drugi članak prekretač ili pedicellus, a ostali članci čine zastavicu ili flagellum. Stanice njuha se nalaze na površini zastavice u rupicama koje su prekrivene tankom membranom. Osim toga, na ticalu se nalazi i tkz. Johnstonov organ i sitne dlačice koje služe za osjet opipa. Johnstonov organ služi kao organ za osjet sluha, ali s obzirom da je pčeli sluh slabo razvijen ovaj organ je više zaslužan za osjet brzine, vibraciju i silu teže.


Građa ticala:


Osjet okusa

Okusne stanice se nalaze na korijenu jezika, na ticalima i prednjim nogama. U pčela, osjet okusa je slabo razvijen.

Osjet opipa

Za osjet opipa su zaslužne osjetne dlačice koje su smještene po cijelom tijelu.

Toplinsko osjetilo

Pčela ima osjet za temperaturu, ona je hladnokrvna pa se i njezina temp. tijela mijenja s temperaturom okoline. Optimalna temperatura za pčele u zajednici ili košnici je 34 – 36 C, a za pčele koje su izvan košnice ili pčele sabiračice je oko 32 C.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.