06

subota

travanj

2013

Rojenje

Rojenje je oblik razmnožavanja u kojem dolazi do dijeljenja pčelinje zajednice u dva dijela. Prilikom rojenja, jedan dio pčela odlazi iz košnice zajedno sa "starom" maticom, a drugi dio pčela sa novom izlegnutom maticom ostaje u košnici.
Smatra se da je rojenje nagon za seljenjem, taj nagon je različitog intenziteta što je ovisno o vrsti pčele, odnosno rojenje je nasljedna osobina. Pa tako siva ili kranjska pčela ima veliki nagon za rojenjem i veći je u odnosu npr. na kavkasku i talijansku pčelu.



Slika 1. Pčelinji roj

Čimbenici koji uzrokuju rojenje

Dva su najvažnija čimbenika ili uzroka pojave rojenja:

1. Kada se zajednica razvije do svog maksimuma, odnosno kada im prostor u kojem obitavaju postane skučen. Matica više nema prostora ili slobodnih stanica za polaganje jajašaca, a produkcija mladih pčela je sve veća. Broj kućanskih pčela postaje prevelik. U normalnim uvjetima na jednu ličinku dolazi jedna kućanska pčela, a naglim razvojem zajednice tada dolazi čak i do šest pčela na jednu ličinku. Osim toga, ako je u prirodi dobra paša pčele će skupljati više nektara i peludi i time ga i više uskladištavati što će za posljedicu imati zauzimanje svih stanica unutar saća.
2. Kada je matica stara ili bolesna. Stara matica izlučuje znatno manju količinu feromona – matičnu supstancu – što pčele radilice nagoni na stvaranje većeg broja matičnjaka, odnosno na mijenjanje stare za novu maticu.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.